Optimera samspelet med hästen - egen träning

Optimera samspelet med hästen - egen träning

För att förbättra och optimera sin ridning finns många både större aspekter och finare detaljer som ryttare kan tänka på. En av dem är behandlingar som förbättrar både hästens och ryttarens fysik. Hästar är stora djur, men precis som oss människor kan de få ont i ryggen, nacken eller andra delar av kroppen. 

Balans mellan häst och ryttare

Ett bra samspel med hästen förstärks när den mentala kontakten fungerar. Den där kemin, som är så svår att beskriva, som gör att häst och ryttare förstår varandra och varandras signaler, är ovärderlig för ett harmoniskt ekipage. Men den fysiska biten ska inte heller glömmas bort. Hästen mår bäst av regelbunden och varierad motion, och detta gäller även ryttare. Om en ryttare har låsningar eller är sned i kroppen, är oliksidig i sin muskulatur, eller kanske dras av en dåligt läkt skada, så kommer detta förr eller senare att påverka hästen. Som ridinstruktör och hästbehandlare har jag ibland sett ekipage som förlorat harmonin för att ryttaren har överfört sina problem till hästen. Om en människa skulle bära en dåligt packad ryggsäck, som är tyngre på den ena sidan, skulle denna människa till slut få problem med ryggen. På samma sätt kan en häst få problem med sin rygg om en ryttare hela tiden lägger mer tyngd åt ena eller andra sidan. Oftast är det därför bäst att behandla häst och ryttare tillsammans, för att snabbt hitta problemet, och därmed en lösning. 

Förebygg felbelastning

 Som under så många andra omständigheter är det bästa av allt att förebygga skador.  I andra sporter är det dessutom vanligt att träningen för den egentliga sporten kompletteras av annan träning. Kondition, koordination, styrka och smidighet anses alla vara främjande i de flesta sporter. Ridning är inte något undantag. Träningspass utanför ridbanan kommer inte bara att hjälpa din prestation som ryttare, utan även hjälpa dig att hålla hästen i balans. 

Vilken fysisk träning stärker mig som ryttare?

En bra uppvärmning innan du sitter upp i sadeln kan göra att du presterar bättre, men för den som vill ta sin ridning till nya nivåer behöver man komplettera med ytterligare träning. Genom att träna regelbundet på marken kommer du prestera bättre i sadeln. Det viktigaste är inte exakt vilken träningsform du väljer, bara den blir av. Satsa gärna på:

  • styrketräning
  • kondition
  • stretching 
  • yoga

Fysisk träning har oändliga fördelar för oss människor, och är ett bra utgångsläge för ett väl balanserat ekipage. Jag vill även varmt rekommendera att du behandlar både dig själv och sin häst tillsammans, både för att upptäcka eventuella snedheter och i förebyggande syfte.