Lär dig mer om lymfmassage

Lär dig mer om lymfmassage

Hästens välfärd och välmående är ett stort område, och att se över hästens lymfsystem kan vara en bra investering för dess välbefinnande. Lymfmassage är en mjuk och behaglig för hästen, och ger ett resultat som både syns och märks relativt snabbt. Hästar som har haft problem med olika sjukdomar, stelhet, kolik, stress, håglöshet eller övervikt mår bra av att få sitt lymfsystem stimulerat.  Fördelarna med lymfmassage är många, och kan sammanfattas med att ett fungerande lymfsystem hjälper hästens välbefinnande. Som utbildad lymfmassör har jag gedigen erfarenhet, och har sett goda resultat. Här har jag sammanfattat min kunskap. 


Vad är lymfmassage?

Lymfmassage kan liknas vid att dammsuga insidan av hästens kropp inifrån. Genom mjuka men stadiga strykningar i lymfflödets riktningar så hjälper du hästen på många olika sätt: äldre hästar kan piggna till när cirkulationen kommer igång, och stressade hästar kan lugnas. Lymfmassagen förbättrar även hästens immunförsvar, hjälper till att lindra vid mjölksyra och spända muskler, samt ökar hästens välbefinnande. 

Kort om lymfsystemet

Lymfsystemet är hästens sophämtnings- och reningsverk. Lymfvätska cirkulerar genom hela hästens kropp, och dess funktion är att avlägsna överflödig vätska. Dessutom fångar lymfvätskan upp bakterier, virus och andra avfallsprodukter. Lymfnoder, om är del av lymfsystemet, fungerar som små filter. På det stora hela är lymfsystemet väldigt viktigt för hästens immunförsvar.

Varför behövs lymfmassage?

Ibland hinner inte lymfnoderna med att rensa vätskan i lymfsystemet. Lymfstopp kan orsakas av många olika faktorer, till exempel högintensiv träning som ger hästen mjölksyra, tryck och obalanser. Ibland är det svårt att veta exakt vad som leder till lymfstopp. Det kan hända varsomhelst på hästens kropp, men vanliga problemområden är ställen där hästen haft tryck av utrustning, som vid sadeln och sadelgjorden. Olika trauman kan också göra att lymfsystemet inte fungerar optimalt. När vätskan i lymfsystemet inte rensas kan stagnation uppstå. Det i sin tur kan leda till en rad olika symtom, till exempel svullnader, inflammationer, smärta, ökad infektionsrisk samt sjukdomar. Syftet med lymfmassage är att få bort stagnation, och därmed symptomen. Den är även förebyggande och förbättrar hästens immunförsvar.

När behöver hästen lymfmassage?

Det du tittar efter är till exempel att hästen kan se lite väl rund ut, som i överviktig. Den kan också ha ojämnheter i hårremmen. Du kan prova att försiktigt lyfta huden – om den sitter som fastklistrad är det ett tecken på att flödet i lymfsystemet är dåligt, och att slaggprodukter inte är utrensade. Det kan leda till att musklerna lättare får mjölksyra, samt ha en negativ inverkan på hästens mående och prestation. 

Hur kan jag förebygga stagnation av lymfvätskan?

Många hästar mår bra av lymfmassage, och att ta hjälp av en utbildad lymfmassör kan lindra symptom och ge alla de positiva effekterna. Till vardags är det väldigt bra att rykta hästen ofta, särskilt efter ridning och körning. Den utrustning som då används kan orsaka tryck på hästen, och mjölksyra kan ha bildats. Att rykta hästen har många andra fördelar. Ryktningen hjälper till att öka hästens blodtillförsel, stimulera fettkörtlarna som håller huden mjuk och smidig, samt ger en blänkande och välvårdad häst. Det stärker även relationen mellan häst och ryttare, då ni under en lugn och mysig stund lär känna varandra. 

Fördelar med lymfmassage:

  • Ökar hästens prestation och välmående.
  • Hjälper hästens immunförsvar.
  • Får bort överflödig vätska och gifter.
  • Främjar återhämtning efter intensiv träning.