Ambassadör Ida Vestman

Ambassadör Ida Vestman

Ida Vestman är uppvuxen på en hästgård. Hon lärde sig att rida samtidigt som hon lärde sig gå, och intresset för hästar har bara fördjupats med åren. 

Idas stora passion är att tävla, och hon är framgångsrik inom disciplinerna dressyr, hoppning, fälttävlan och Working Equitation (WE). Som liten tävlade även Ida i voltige. 
Utöver sin treåriga gymnasieutbildning med inriktning ridning är Ida även diplomerad hästskötare. Hon är även aktiv beridare, och tar emot både ponnyer och hästar av olika raser för utbildning inom olika discipliner. 

”Hästar har alltid varit en del av mitt liv”, berättar Ida. ”Intresset för att tävla väcktes tidigt, och jag älskar både förberedelserna och stunderna inne på tävlingsbanan. För mig är samspelet med hästen oerhört viktigt – det vi presterar är något vi som ekipage gör tillsammans. Jag trivs bäst med pigga och energiska hästar med stor personlighet. Oftast är det den sortens hästar som har det lilla extra och presterar lite bättre. Det är en utmaning jag gärna tar mig an.”

Med mamma Jenny som skicklig och pålitlig instruktör har Ida etablerat sig som tävlingsryttare på hög nivå. Ida tävlar olika ponnyer och hästar, och har deltagit i många svenska mästerskap. Just nu är det oftast lusitanon Himalaia som är med på tävlingsbanan. 

”Himalaia och jag har en speciell relation”, menar Ida. ”Han är importerad från Portugal, och väldigt ambitiös. Inte helt utan åsikter och humör, men det är det som gör det så roligt att rida honom.” 

Att använda Avanti Smart Glove hjälper Ida både när hon tränar sina tävlingshästar och utbildar andra ridhästar. 

”Jag har lite svårt för höger och vänster”, erkänner hon blygt. ”När jag med en snabb blick på ridhandsken kan etablera var höger och vänster är, då försvinner den tveksamheten. Himalaia är som en Formel 1 bil – oerhört responsiv och känslig. Han reagerar på minsta tygeltag och viktförändring. Att vela mellan höger och vänster är ett moment vi med glädje slipper.”

Så här drar Ida nytta av Avanti Smart Glove:

Dressyr
”Jag rider ofta för instruktör i syfte att utvecklas som ryttare. Då är det viktigt att jag kan ta till mig instruktionerna jag får. Att alltid ha koll på höger och vänster hjälper mig att göra som instruktören ber mig. När jag lär mig dressyrprogrammet handlar det mycket om linjer och vändningar. De flesta rörelserna ska utföras i både höger och vänster varv. Och det första i ett dressyrprogram är uppridning, halt, hälsning, framridning mot domaren. Redan där kommer den första vändningen till höger eller vänster. Om jag då tvekar och tänker till så känner Himalaia det, och risken är att vi hamnar i obalans. När jag är säker på vart jag ska håller vi oss samlade och kan fokusera på kommande prestation.”

Hoppning, terräng och WE
”Vid dessa discipliner handlar det mycket om att memorera banan. Att ha stenkoll på höger och vänster hjälper mig. Vid terräng är det ofta stora ytor mellan hindren, och det är noga att komma rätt på dem. Himalaia måste kunna lita på att jag vet vart vi ska. Då kan vi lägga vår energi på att hoppa och lösa uppgifter, vilket förbättrar våra resultat. Vid framridningen hjälper min instruktör mig att värma upp. Då handlar det ofta om att svänga till rätt hinder, samt att komma rätt på detta hinder. Det kan handla om att lätta på höger tygel och att ge mer vänsterskänkel. Genom att förstå effekten av instruktionerna utvecklas jag som ryttare – det är de små detaljerna som gör skillnad. Dessutom gäller högerregeln på framridningsbanan, och det är för att undvika olyckor gäller det att ha koll på vilken sida jag möter andra ekipage på.”   

Följ Ida på Instagram @idavestmanse